Kolesarski praznik v Kranju

Za nami je še en čudovit, vroč in napet kolesarski vikend, ko je mestno jedro Kranja oživelo, za kar je poskrbelo več sto kolesarjev vseh starostnih kategorij.

Sobotno dogajanje se je začelo že ob 13.30, ko so se iz starta pognali kolesarji kategorije dečkov. Od naših kolesarjev je bil najuspešnejši Marcel Hafner s 3. mestom pri dečkih C, ki je tako poskrbel za odličen začetek dneva. Ostali dečki so kljub vrhunski pripravljenosti in odličnim rezultatom celotne sezone tokrat doma imeli nekaj smole in se niso uvrstili na stopničke. V kategoriji starejših mladincev pa se je ponovno odlično odrezal Jan Lešnik, kateremu je naslov državnega prvaka pobegnil le za las in je tako postal državni podprvak.

Za razvedrilo med napetimi bitkami za naslove državnih prvakov pa je poskrbela dirka najmlajših, ki je poskrbela, da so na svoj račun prišli prav vsi, ne glede na starost. V moči pa se niso merili le tekmovalci, temveč tudi njihovo spremljevalno osebje in prijatelji našega kluba. Po centru Kranja pa so letos prvič dirkali tudi pismonoše s svojimi delovnimi kolesi.

Ko se je sonce umirilo in so se v Kranju prižgali reflektorji, pa so na start stopili tekmovalci kategorij Elite in U23. Na še vedno razgretem asfaltu so z vrtoglavimi hitrostmi prevozili petdeset krogov. Dirka je bila zelo hitra, končalo pa jo je le šestnajst tekmovalcev. Naš Matej Drinovec je skozi celotno dirko imel največ točk v točkovanju za državno prvenstvo, dokler ni le nekaj krogov do cilja imel tehnične okvare. Zaradi tega mu je iz rok spolzelo nekaj točk in je na koncu osvojil drugo mesto in postal državni podprvak. Njegovo odlično uvrstitev pa je dopolnil še Luka Ziherl, ki je postal državni podprvak v kategoriji mlajših članov.

V nedeljo je iz vrha Jelenovega klanca na najstarejšo slovensko mednarodno dirko startalo kar 126 kolesarjev, ki so pred seboj imeli 13 krogov po Kranju oziroma skoraj 160 kilometrov napetega dirkanja. Poizkusi pobegov so se vrstili nenehno, kar je ob vročem vremenu dirko še dodatno otežilo. Zmage lačne ubežnike je glavnina hitro ulovila, nekaj prednosti pa je uspelo nabrati le enemu tekmovalcu, tudi njega pa je glavnina ujela le 10 kilometrov do cilja. Kot po nenapisanem pravilu je tudi letos pod Jelenov klanec prišla strnjena skupina, na klancu pa se je vnel silovit boj sprinterjev. Čez Jelenov klanec preko ciljne črte je najhitreje prišel Andrea Peron, član ameriške profesionalne ekipe Team Novo Nordisk, v kateri imajo prav vsi tekmovalci sladkorno bolezen tipa 1. Od 126 kolesarjev jih je le 68 končalo dirko, kar priča o tem, da je bila dirka in razmere res težke. Glede na vrhunsko konkurenco so se odlično odrezali tudi naši kolesarji kot predstavniki ene najmlajših ekip letošnje sezone, med katerimi je Luka Ziherl kot tretji najboljši Slovenec zasedel 16. mesto, takoj za njim pa je v cilj prišel tudi Matej Drinovec. Dobro so nastopili tudi Luka Turkulov, Jaka Vovk in Leon Šarc.

Izjemne fotografije celotnega dogajanja v Kranju pa si lahko ogledate na https://www.lukavovk.si/galerije/.

BESEDILO: KK Kranj, FOTO: Luka Vovk

SPONZORJI IN PARTNERJI